De verf

Het ontstaan van krijtverf

Al jaren lang bestaat er "krijtverf" (niet te verwarren met kalkverf wat vaak op ramen van leegstaande winkelpanden wordt "gekalkt"). Het is feitelijk zelfs één van de eerste soorten verf die er op aarde gebruikt werd. Aanvankelijk was krijtverf vooral een mengsel van wit krijt, water en het wit van eieren of maïs poeder. Er werd zelfs al gekleurde krijtverf gemaakt waarbij voornamelijk aardkleuren werden gebruikt, gemalen (half)edelstenen (lapis lazuli, malachiet) en soms zelfs bloed.Pre historische grottekening van krijtverf

Duurzaam ondernemen

In het begin van de 19e eeuw kreeg de chemie een steeds belangrijkere plek in het maken van grondstoffen voor verf in het algemeen (dus ook voor krijtverf). Toch wordt in de productie van verf tegenwoordig zoveel mogelijk gebruik gemaakt van "duurzame" en "milieu verantwoorde" grondstoffen. Een pot verf die men 20 jaar geleden kocht, bevat zeer zeker niet meer de bestanddelen die tegenwoordig in verf worden gebruikt. Creta et Aqua™ heeft verantwoord ondernemen hoog in het vaandel en probeert in haar verfproductie het milieu zo weinig mogelijk te belasten. 

  • Krijtverf stamt al uit de oertijd
  • Op duurzaamheid gekozen grondstoffen
  • Creta et Aqua™ kiest voor milieubewust ondernemen

Eigenschappen

Vrijheid van kleur

Creta et Aqua™ krijtverf heeft een aantal zeer prettige eigenschappen. Eén eigenschap is echter uniek in de wereld van de krijtverf namelijk de keuzevrijheid van kleur. Creta et Aqua™ heeft door langdurig testen en intensieve samenwerking met haar verflaboratorium de perfecte methode gevonden om haar krijtverf op kleur te kunnen mengen zonder concessies te doen aan de andere eigenschappen. Dit geeft consumenten de mogelijkheid om op RAL kleur te bestellen.

Sublieme hechting

De krijtverf van Creta et Aqua™ hecht bijzonder goed, in vele gevallen zelfs zonder schuren. Dit komt omdat er een natuurlijke lijmcomponent aan de verf is toegevoegd. Het ontvetten van het meubel is genoeg tenzij het oppervlak spiegelglad is. In dat geval is licht opschuren genoeg. Als er sprake is van een ondergrond die vettig is door langdurig onderhoud met was of olie, is ontvetten en daarna opschuren wel nodig...maar dat geldt voor iedere verf. Creta et Aqua™ krijtverf hecht op nagenoeg alle soorten hout, steen, metaal en diverse soorten kunststof.

Het ontstaan van Creta et Aqua™ krijtverf

De krijtverf van Creta et Aqua™ is ontstaan uit passie voor brocante en ervaring. Na het jaren lang verven en "oud" maken van meubels, waarbij nagenoeg alle merken krijtverf en kalkverf intensief de revue zijn gepasseerd, was het de wens van Janine Kramer (nu manager resellers Benelux) een krijtverf te ontwikkelen die een combinatie zou zijn van al haar wensen.

Na contact te hebben gelegd met een internationaal opererend verflaboratorium, heeft zij haar wensenlijstje op tafel gelegd. Een tijd van langdurig sparren, testen, zoeken en investeren, heeft geresulteerd in de voor haar meest prettige krijtverf die er op de (inter)nationale markt te verkrijgen is. Haar liefde voor brocante en landelijke meubels, samen met het respect voor hardwerkende DIY-ers (do-it-yourself), heeft er toe geleid dat in 2015 de krijtverf van Creta et Aqua™ (latijn voor "krijt en water") op de markt is gebracht.

Eigenschappen

Korte droogtijd

Als een verf snel droog en uitgehard is, is dat erg prettig voor de persoon die schildert. Het resultaat kan immers snel getoond worden zonder uren lang te hoeven wachten. Zeker in een tijdperk waar geduld inmiddels een schaarse eigenschap is geworden, is een snelle droogtijd erg prettig. Als een verf echter te snel droogt, heeft dat soms weer nare gevolgen. Creta et Aqua™ krijtverf heeft de ideale maat tussen beide. Met ca. 20 graden als omgevingstemperatuur, droogt de verf in ongeveer 10 minuten en is na een klein uur al uitgehard zodat het artistiek nabewerkt kan worden.

Sublieme dekking

De krijtverf van Creta et Aqua dekt erg goed. De verf is niet te dun maar ook niet te dik en blijft daardoor prettig smeerbaar. Natuurlijk is de dekking afhankelijk van de wijze waarop de verf wordt aangebracht. Als er "zuinig" geverfd wordt, zal de kans op doorschijnen van de ondergrond groter zijn dan wanneer er een dikke laag verf wordt aangebracht. Het is aan de DIY-er om de perfecte wijze van verven te ontdekken. Creta et Aqua™ adviseert in de meeste gevallen eerst snel een dunne laag aan te brengen en die vervolgens met een normale laag af te werken. Ook qua hechting geeft dit het beste resultaat.

Afwasbaar

Niets is vervelender dan vieze vlekken op een prachtig geverfd meubel. Met Creta et Aqua™ krijtverf is dit snel en simpel opgelost omdat de verf afwasbaar is. De vlek kan eenvoudigweg met een natte doek of schoonmaakdoekje van de supermarkt worden schoongeveegd. De verf is zelfs bestand tegen stevig boenen. Natuurlijk zijn er ook vlekken, zoals koffievlekken of vetspetters, die niet of slecht te verwijderen zijn. In dat geval wordt het gebruik van een vuilafstotende was aangeraden.

Tips and tricks van DIY-ers

Oud en toch nieuw

Voor een oud en verweerd resultaat, kun je de verf nabewerken met koffie. Omdat de verf open is van structuur, neemt het de koffie op en bij een gelijkmatige verdeling, wordt er een prachtig resultaat bereikt.

Onbetaalbaar Brocante (reseller)

Wij hebben ons bedrijf op de kaart gezet met Creta et Aqua™. Toen we na een aantal jaren besloten ons eigen merk op te richten, was dit geen enkel probleem. Creta et Aqua™ laat je echt volledig vrij en daardoor konden we ons concentreren op de voortzetting van ons bedrijf. Super bedankt voor de jarenlange prettige samenwerking!

Maison Mansion (oud-reseller)

Eigenschappen

Prettige geur

DIY-ers werken soms uren achtereen met krijtverf. Het is dan erg fijn als deze een prettige geur heeft. Creta et Aqua™ krijtverf geeft door de geur alleen al zin en energie om lekker door te schilderen.

Ultra mat

De verf uit de oudheid had geen enkele glans. Ook verweerde of brocante meubels hebben vaak hun glans verloren. Dit maakt dat de sfeer die deze meubels uitstralen, geassocieerd wordt met vroegere tijden. Dit is de reden dat Creta et Aqua™ krijtverf ultra mat is en hierdoor uitermate geschikt is om een brocant en verweerd uiterlijk te creëren. Als er toch wat glans gewenst is, gebruik dan een was of een zijdeglans lak op waterbasis.

Brokkelt niet af

Voor landelijke meubels die strak geschilderd zijn en niet artistiek nabewerkt zijn, is het belangrijk dat de verf niet dermate uithardt dat het afbrokkelt als er per ongeluk tegenaan gestoten wordt. De krijtverf van Creta et Aqua™ blijft in beperkte mate flexibel en zal daarom zelden tot nooit afbrokkelen.

Lang te bewaren

Met name voor DIY-ers die zo nu en dan hun interieur bijwerken of onderhouden, is het van belang dat de krijtverf niet na enige tijd opdroogt, gaat klonteren of zichzelf anderszins beschadigt door chemische processen in gesloten blik. Creta et Aqua™ krijtverf blijft in afgesloten blik zelfs jaren goed. Dit maakt de aanschaf van de verf gemakkelijker. Hooguit dient de verf na lange tijd met wat water verdund te worden. Ook voor onze resellers is dit erg prettig omdat voorraad eigenlijk niet bederft en dus onverkoopbaar wordt. Ook worden klachten zo voorkomen.

Gemaakt voor artistieke nabewerking

Creta et Aqua™ krijtverf is erg geschikt om na te bewerken. Het doorschuren van de verf is zo een prettige ervaring en geen intensieve klus. Ook kan de verf worden afgekrabt met een gewone verfkrabber. Het oude en gebruikte uiterlijk wat er op die manier ontstaat, is sfeervol en prachtig.